Misty I – робот для програмістів а не робототехніків
16 Січня , 2018
Компанія Planetary Resources запустила експериментальний супутник-розвідник астероїдів
17 Січня , 2018

Вченим вдалось охолодити воду до -35°C , залишаючи її в рідкому стані

Зі шкільного курсу фізики всім нам відомо, що вода замерзає і перетворюється у лід при 0 градусах за шкалою Цельсію або 32 градуси за шкалою Фаренгейту. Однак, точка замерзання води є непостійною і існує ряд умов, при яких вода може бути охолоджена до досить низької температури, залишаючись, при цьому, в рідкому стані. І нещодавно групі вчених з Німеччини, Італії, Франції та Іспанії вдалось охолодити рідку воду до температури -35 градусів Цельсію. Більше того, вчені не лише охолодили воду, але і провели ряд досліджень, які показали, що нам відомо ще далеко не все про цю найпоширенішу на Земній кулі речовину.
Найбільшою проблемою, з якою довелося зіткнутись вченим, стало вимірювання температури крихітних крапельок переохолодженої води, розмір яких обчислюється мікрометрами. Як говорить теорія, такі крапельки можуть залишатись в рідкому стані, будучи охолодженими до -42.55 градусів Цельсію, при цьому, надохолоджена вода починає демонструвати цілий ряд екзотичних властивостей, не притаманних воді в нормальному стані.

Дослідження, проведені вченими зі Стокгольмського університету, дали дещо відмінні результати. При атмосферному тиску і при температурі -44 градуси Цельсію вода може існувати у вигляді суміші двох рідин, які відрізняються одна від одної способом зв’язку між молекулами. При цьому, “вода не може вирішити, в якій з двох форм їй треба перебувати, і постійно коливається, переходячи із однієї форми в іншу, і навпаки, що призводить до виникнення незвичайних ефектів. Це схоже на те, коли людина не може знайти рішення складної задачі і пробує зробити це різними шляхами”.
Більше того, вчені виявили, що практично всі екзотичні властивості переохолодженої води досягають свого максимуму саме при свого роду критичній температурі, яка дорівнює -44 градуси Цельсію.

Вивчення переохолодженої води може здатись не дуже важливою і цікавою темою. “Знаючи точно моменти, коли вода заморожується і коли вона зберігається у вигляді рідини при низьких температурах, ми можемо краще зрозуміти процеси формування льоду в атмосфері, що дозволить нам у майбутньому розробити більш точні кліматичні моделі” – пишуть вчені-фізики з університету Гете, Франкфурт, Німеччина.

Джерело

LEU
LEU

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: